Mobilt bredband

Det mobila bredbandets yttäckning är inte med i Bredbandskartan. Kartan innehåller endast information om tillgång till bredband där folk bor och arbetar. Täckning för fritidsboenden, längs vägar m.m. är alltså inte med.

Om du vill hitta aktuell information om yttäckning kan du besöka respektive operatörs webbplats och där ta del av täckningskarta och information. Du kan också läsa generell information om täckning på PTS webbplats.

Mobiltäckning ute i naturen är inte med i bredbandskartan.

Tänk på att även om en täckningskarta visar att det finns yttäckning kan diverse hinder såsom berg och väggar göra att det mobila bredbandet inte fungerar som det är tänkt.

 Bredbandskollen, som drivs av .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur), kan du själv mäta din bredbandshastighet och se andras mätningar i ditt område. Där kan du även mäta bredbandshastigheten i din telefon.

Fast användning

Kartan innehåller information om tillgång till bredband på platser där folk bor eller arbetar oavsett om tekniken är fast eller trådlös. Om det är möjligt att använda mobilt bredband vid fasta platser, i hemmet eller på arbetsplatsen, så finns det alltså med i kartan under rubrikerna 3G (UMTS) respektive 4G (LTE). Eftersom 3G (UMTS) och 4G (LTE) är trådlösa tekniker kan det dock ibland krävas att signalen tas emot av annan utrustning än ett USB-modem eller en telefon för att de ska kunna användas på samma sätt som trådbundet fast bredband. Det kan handla om en särskilt anpassad router som står på en plats i byggnaden med relativt bra täckning eller till och med en utomhusantenn på taket.

Om det går att använda det mobila bredbandet hemifrån finns det med i Bredbandskartan